! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kraftfull rootsmusik Lira Gillar

Our Native Daughters

Songs of our native daughters

Skivbolag: Smithsonian
Recenserad av: Pierre Eriksson
Publicerad: 24 maj 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Med Rhiannon Giddens namn på ett skivkonvolut vet man att innehållet håller högsta kvalitet. Via hyllade old-time-gruppen Carolina Chocolate Drops, två egna soloalbum och flera intressanta samarbetsprojekt har hon skapat sig en position som en av den moderna rootsmusikens intressantaste röster. Hela tiden musikaliskt innovativ, alltid vass i sin politiska analys och orädd att föra ut sitt budskap.

När hon nu samlar vad som närmast kan betraktas som en banjons supergrupp blir resultatet minst sagt imponerande. Leyla McCalla (med rötterna i cajun- och kreoltradition), Amythyst Kiah (som blandar altcountry med blues) och Allison Russell (multiinstrumentalist i americanabandet Birds of Chicago) bidrar alla med sina unika artistiska anslag och skapar femtiotvå minuter uppkäftig rootsmusik som sätter fokus på afrikan-amerikanska kvinnors berättelse om kamp, motstånd och hopp.

Här blandas traditionella folklåtar med helt nyskrivna som med rättfärdig vrede berättar om slaveri, rasism och missförhållanden – allt tolkat utifrån ett svart kvinnligt perspektiv och med old-time-banjo som sammanbindande kitt. Det är ett imponerande projekt såväl musikaliskt som innehållsmässigt och fungerar folkbildande på ett svårslaget sätt. En extra bonus är den tjocka och innehållsrika bookleten som ger en fördjupad inblick till sångerna och tanken bakom projektet.

Annonser