Skivrecension

Songs from Thoreau’s journal
Skjerve och Thoreau – ett oförglömligt möte! Lira Gillar

Heidi Skjerve

Songs from Thoreau’s journal

Skivbolag: Particular Recordings Collective
Format: CD/DL
Recenserad av: Ignacio Concha-Ferreira
Publicerad: 23 nov 2023

Dela den här recensionen:

Bara att komma på tanken att tonsätta rebell-filosofen Henry David Thoreau förtjänar beröm en masse, Thoreau var som bekant en oklanderlig stilist och en tidig förkämpe för till exempel att leva ekologiskt medvetet, för pacifism och han varnade för flockmentalitet och masskonsumtion.

Heidi Skjerve, en av Norges mest betydande jazzvokalister och kompositörer, tar sig an uppdraget att tonsätta hans texterna med den äran. Albumet är inget för slölyssnaren, för Skjerve tar ut svängarna ordentligt och vill ha hela din uppmärksamhet för denna musikaliska utflykt.

Vi hör originella, genreöverskridande låtar som ibland svänger standard-jazz, ibland låter modern stråkkvartett (tänk Ravel), och ibland folkton, men även experimentell, avig och härligt lekfull konstmusik.

Jag älskar det här. Skjerve sjunger galant, arrangemangen är avancerade och så eleganta att man tänker Michael Nyman. Skjerves stråkkvartett och pianist ackompanjerar felfritt, ja varje låt är ett eget litet luftigt, poetisk mästerverk. Songs from Thoreau’s journal är utan minsta tvekan höstens jazzplatta!


Fler recensioner

Annonser