! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hypnotiskt vacker singer-songwriterdebut Lira Gillar

Nelia Safaie

Songs from lands of silence

Skivbolag: Kirkelig Kulturverksted
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 21 feb 2020

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Utomordentligt stark internationell karriärstart för en ung sångerska, kompositör och multiinstrumentalist från Iran. Nelia Safaie är en av Mahsa Vahdats elever och har nu fått en möjlighet till ett genombrott tack vare norska Kirkelig Kulturverksted som ger ut albumet. Kvinnor i Iran får ju fortfarande inte sjunga offentligt i större sammanhang. En av sångerna på albumet är Nelias egen hyllning till den legendariska kvinnliga harpamästaren Nakisa som levde under den sasanidiska dynastin före den islamistiska eran i Persien. Tre av sångerna på albumet är folksånger från norra Iran nära Kaspiska havet. Allt annat är Nelias eget material.

Hon sjunger på farsi, stämman är kraftfull, ofta klagande med smärtsam sorg, melankoli och längtan i rösten. Men ändå, här och där kan man urskilja försiktig optimism, hopp om kommande bättre och ljusare tider, om en positiv utveckling för fosterlandet Iran som så länge styrts av mörka, förtryckande makter.

Nelia spelar tre persiska stränginstrument – tar, setar och baglama – på albumet. Med sig har hon norska Gjermund Silset på akustisk bas och gitarr, Kenneth Ekornes på slagverk och den turkiska Emre Sınanmış på duduk. Lägg därtill att skivan är inspelat i Mariadalens kyrka i Oslo – då blir allt perfekt. En riktig pärla full med gripande vacker och stämningsmättad musik som man vill lyssna på om och om igen.

Annonser