Skivrecension

Sonashish
Indisk sitar

KG Westman

Sonashish

Skivbolag: Bihaan Music
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 22 nov 2018

Dela den här recensionen:

KG Westman är en av Europas främsta sitarspelare. Hans intresse för indisk musik har funnits i över tjugo år och han har använt det indiska stränginstrumentet i andra fusion-musikaliska sammanhang tidigare, som till exempel i det originella rockbandet Siena Root. Nu har han fått chansen att spela in sin första soloskiva med renodlad klassisk indisk musik på det indiska skivbolaget Bihaan Music i Kolkata (inte många västerlänningar kan nå så långt i indisk konkurrens).
Ackompanjerad av tablaspelaren Jyan Swarup Mukherjee spelar Westman två ragas, varav den första, Raag Sonashish är skapad av Westmans lärare Pandit Rabindra Narayan Goswami. I denna nyskapelse  kombineras två traditionella ragor, Patdeep och Dhani, till en ny musikalisk upplevelse. Den andra ragan är Raag Multani som, liksom det första spårets kombinerade ragor, anses vara lämplig som eftermiddagsmusik.
KG Westman har en viktig roll som stor inspiratör och importör av indiska musikinfluenser bland annat kanaliserat i Stockholm Sangeet Festival. Det han nu presenterar är en inspirerande skiva som kan komma att bli en milstolpe för europeiska musiker som intresserar sig för indisk musiktradition. Vi som med stort intresse följer KG Westmans musikäventyr på Facebook och i andra kanaler har nu fått en ny referenspunkt och väntar otåligt på mer!


Fler recensioner

Annonser