! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Keith Jarrett / Gary Peacock / Jack DeJohnette

Somewhere

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Magnus Eriksson
Publicerad: 11 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det finns fyra tydliga linjer i Keith Jarretts musik. De tidiga gruppernas musik hade rötter i frijazzens improvisationstänkande. I sina solokonserter har Jarrett radikaliserat det improvisatoriska elementet än mer. Jarrett säger själv att han tömmer sitt medvetande inför dessa. Han har komponerat klassiskt, och han har en trio med basisten Gary Peacock och trummisen Jack De Johnette som spelar standardlåtar. Det är den som kan höras på Keith Jarretts nya skiva Somewhere, inspelad live för fyra år sedan.
Trion öppnar med Jarretts Deep space som glider över i Miles Davis-låten Solar. Jarretts sökande anslag blir allt bluesigare, och i dialog med Peacocks vandrande bas ger han musiken basalare karaktär.
Sedan följer en utsökt tolkning av balladen Stars fell on Alabama från 1934. Den finns i massor av versioner, men de flesta är vokala. Keith Jarretts trio illustrerar i stället texten. Pianodrillarna antyder ett meteorregn, medan Peacock och DeJohnnette målar upp en stämningsladdad nattbild i bakgrunden.
Samma lätta lekfullhet präglar tolkningen av Harold Arlens Between the devil and the deep blue sea och av titelspåret Somewhere från West side story.
Men Jarretts standardstrio hittar nya vinklar och ingångar till styckena. I den musikaliska strukturen förenas det antydda grundmönstret med respekten för materialet, men sedan löper improvisationerna enligt sin egen, gradvist formade, inre logik.

Annonser