! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Improvjazz

Marcelo Gabard Pazos Trio

Something from nothing

Skivbolag: Found You Recordings/Plugged
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 4 jan 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Altsaxofonisten Marcelo Gabard Pazos känner somliga igen från grupper som Paavo, Je Suis! och The Opposite. Something for nothing är något annat; en debut i eget namn. Det sker medelst en frisinnad triotripp ihop med pianisten Rasmus Borg och trumslagaren Oskar Nilsson, allt fångat i Marcelos uppväxtstad Malmö i mars 2012. En mindre sättning än vi är vana vid att höra Marcelo Gabard Pazos i alltså.
Att kalla skivan för saxofonistens debut i eget namn är dock att ta i, för musiken här bygger så tydligt på sant samspel och gemensamt gehör. De tre männen i den Stockholmsbaserade trion bygger musiken i stunden. Inget är spikat i förväg; allt skruvas ihop på plats.
Skivans fem spår är som improviserade seglatser där Marcelo Gabard Pazos altsaxofon agerar fyr genom alla skär. Han har en övertygande, egen ton i saxen, och vågar hålla tillbaka och inte bara bjuda på spräck. Fyren sprider ljus också. Något som stärker intrycket vid lyssningen när materialet sviktar en aning på sina ställen. Ingen kan påstå att Something from nothing är lättlyssnad jazz, den kräver sin insats av lyssnaren – precis som titeln eventuellt anspelar på.
Att såna här musikaliska möten pressas på vinyl-lp i nådens år 2013 är glädjande. För trots mina – relativt små – invändningar ser jag fram emot nästa gång Marcelo Gabard Pazos Trio seglar ut på nya äventyr.

Annonser