! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fynd från skogen. Lira Gillar

Bill Evans

Some other time – The lost sessions from the Black Forest

Skivbolag: Resonance Records/Border
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 25 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den 20 juni 1968, fem dagar efter konserten på Montreux jazzfestival, gick Bill Evans in i studion i Villingen i dåvarande Västtyskland tillsammans med trumslagaren Jack DeJohnette och basisten Eddie Gomez och spelade in ett tjugotal versioner av standardlåtar som It could happen to you, Some other time och egna kompositioner som Turn out the stars och Very early, på trio, duo och solo. Inspelningen lades av olika skäl på hyllan, glömdes bort och gavs aldrig ut, förrän nu, närmare ett halv sekel senare när Resonance ger ut dem på en dubbel-cd.
The Lost sessions from the Black Forest är en upphittad pärla som paketerats fint med bakgrundshistorien till inspelningarna och med intervjuer med basisten Eddie Gomez och trumslagaren Jack DeJohnette i ett kompletterande häfte.
Inspelningarna sprider ljus över Evans förvandling ”from swinging romantic to percussive poet” skriver Mike Myers i förordet. ”He was expanding”, säger Jack DeJohnette. Själv kan jag inte undvika att höra Monica Zetterlunds frånvaro i Some other time, som ett inverterat spår genom Evans omisskännliga klangläggning. Den där junikvällen och natten för ett knappt halvsekel sedan, frambringade en lätt, flyhänt, lekfull och oerhörd musik.

Annonser