! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svängigt svensk-spanskt

Carlos Timón

Solar rapé

Skivbolag: Pueblo Records
Recenserad av: Anders Pihl
Publicerad: 3 mar 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är sällsynt med skivor där de bästa låtarna ligger på slutet och där varje låt är bättre än den föregående. Men nästan precis så känns Carlos Timóns Solar rapé. Den numera Sverigebaserade spanjoren var en förgrundsfigur i den oberoende spanska musikrörelsen på 1990-talet med gruppen Insecto och har samlat en rutinerad ensemble för sitt debutalbum.
Det finns ett par spår i början där Timón låter som en tillbakalutad men aningen loj Leonard Cohen på spanska. Vid första lyssningen hinner jag tänka ”jaha, en sån här skiva, varför inte lite kaffe medan man lyssnar …”
Men så kommer helt andra ljudbilder smygande. Jazz och psykedelia, ambient, kubanska rytmer och avantgarderock tränger in i de vackra gitarrdrivna låtarna.
Det finns luft och rymd i Timóns musik och hela tiden finurligheter i arrangemangen. Det slutar med att kaffet får stå och bränna vid på spisen medan jag, alltmer fascinerad, blir sittande med solljus, fåglar och fjärilar i huvudet, frammanade av albumets sista tre fyra spår.

Annonser