Skivrecension

Socafrosalsamba
Göteborgsk afrolatin

Yambú

Socafrosalsamba

Skivbolag: Kofia Files
Format: CD
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 22 sep 2023

Dela den här recensionen:

Precis som albumtiteln skvallrar om så spelade Göteborgsbaserade bandet Yambú en kombination av soca, afro, salsa och samba. Och lite till. 

Under tjugo år, 1982–2002, ordnades kontinental partystämning på Sveriges scener, dansgolv och gator. Detta under en tid när många knappt hade hört de här genrerna och kunskaperna ännu var låga. Thomas Gyllings radio- och tv-program, Karnevalsföreningen i Göteborg, och livebandet Yambú var tre av de få källorna till upplysning. Stockholmska Hot Salsa och göteborgska Chévere var två andra grupper som spelade liknande latinamerikansk musik.

Yambú varvade levnadsglada festfixarnummer som Salsa tomate med budskapslåtar som Frige Nelson Mandela, en fartig översättning av brittiska The Special AKA:s frihetshymn Nelson Mandela. En lp fick Yambú ut under sin livstid: 1985 års självbetitlade fyrverkeri, på skivbutiken Folk Å Rocks etikett Kakaphone. Med lite tur går den går att hitta billigt i begagnatbutiker.

Här kommer så en fullmatad dubbel-cd där de åtta spåren från vinylpizzan drygas ut till hela 27 spår. Ett av spåren är dock en 39 sekunder lång liveintroduktion, för det nyvädrade materialet är just liveinspelningar från Fasching i huvudstaden och avskedsfesten i hemstadens Musikens Hus. 

Det var livs levande du bäst upplevde Yambú. Orkestern svällde ofta till att bli större än ett fotbollslag, med myckna slagverk, och nästan alltid olika gäster. Ahmadu Jah och Ulf Wakenius för att nämna några, som dock ej medverkar här.

I dag är Yambú ett insomnat band, men åtskilliga av medlemmarna är verksamma på olika sätt i musiksvängen än i dag. Och svänger, det gör det om musiken på dessa två laserdiskar.


Fler recensioner

Annonser