! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Durspelets moderna röst

Rustad/Nilssen/Ranøien

Slåttespel på toradar

Skivbolag: Lærdal Musikkproduksjon
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 21 dec 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den norska folkliga musiken lever ett rikt liv och finner ständigt olika uttrycksformer som söker sig både bakåt i tiden och framåt. Äldre instrument och repertoarer lockar utövare som förmedlar en enkel men konstfull musik. Instrumentens varierande tonspråk och klangegenskaper ger den folkliga musiken en bredd som vill nå fram till nya attraktiva uttryck.
Längs denna utvecklingslinje samspelar tre av Norges främsta durspelare, Tom Willy Rustad, Ole Nilssen och Leif Ingvar Ranøien. De möts på skivan i sina mer moderna arrangemang av låtspel på tvåradigt dragspel. Trion lyfter här fram en traditionell repertoar av låttyper från området Hedmark och Røros, trakter som de själva kommer ifrån. De har bland annat genom sitt framgångsrika deltagande i festivaler och Landskappleiken, som ensemble och i solospel, starkt bidragit till att durspelet vunnit ökat gehör och nått en större publik.
Denna erfarna trio av durspelare hanterar sina små välljudande tvåradiga knappinstrument i ett ovanligt smidigt samspel med nästan omärkbara övergångar mellan de tre instrumenten. Låtarna på skivan är givetvis inspirerade av fiolmusikens krusade melodispel men här med ett modernare anslag. Det gör musiken mer tillgänglig och låtarna har en lättsam och luftig karaktär. Ädelt folkligt vin hälls i nya läglar.

Annonser