! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Återutgiven progressiv rock, classic style

Sky

Sky3 + Sky4 – Forthcoming

Skivbolag: Esoteric
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 2 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter två framgångsrika album valde klaviaturspelaren Francis Monkman att lämna Sky. Han ersattes av Steve Gray, utan att gruppens sound förändrades nämnvärt.
Sky3 (1981) följer i pricip samma mönster av nykomponerade stycken i klassisk anda. Chiropodie 1, i 4/4 med återkommande inslängda takter i 3/4, påminner i stil och sound om Mike Oldfield (medan titeln skickar en liten hälsning till Erik Satie). Händels Sarabande, återhållsamt pampig, är enda ”covern” medan Meheecos latinska influenser inte kan dölja att den är en prog-boogie i 15/8-takt.
Den medföljande dvd:n är en konsert inspelad i februari 1981, månaden innan Sky3 släpptes. Konserten var till förmån för Amnesty International och var den första rockkonsert som hade hållits i imponerande Westminster Abbey.
Sky4 (1982) med undertiteln Forthcoming är betydligt intressantare. Här har man tagit steget fullt ut och spelar uteslutande stycken av klassiska kompositörer i både vördnads- och kärleksfulla arrangemang: Chatjaturjan, Wagner, Berlioz (en nyinspelning av Marsch till avrättningsplatsen), Theodorakis, Ravel, Bach, de la Halle, Villa-Lobos och Mudarra, där de starkaste spåren är Heitor Villa-Lobos Xango, Mikis Theodorakis To yelasto pedi (ledtema till filmen Z – han lever) och My Giselle, gitarristen Kevin Peeks bearbetning av Adam de la Halles Viens avec moi, Giselle.
Visserligen avslutas skivan med en sval, jazzig version av Hoagy Carmichaels Skylark, som verkar i viss mån något malplacerad i det här sammanhanget. Men det känns trots det som om detta är skivan Sky bildades för att spela in.
Bonus-dvd:n innehåller en kort konsert från BBC:s serie Night music, 1982, där Sky bland annat framför ett spår från Sky4, tre från Sky3 och en version av Beatles Fool on the hill.

Annonser