! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Svensk visa Lira Gillar

CajsaStina Åkerström

Sjunger Ruben Nilsson

Skivbolag: Vax Records/Naxos
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 25 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

CajsaStina Åkerström
Sjunger Ruben Nilsson
Vax Records/Naxos
Svensk visa.
Undertecknad recenserade nyligen en skiva där Fred Åkerström sjunger Ruben Nilsson, en klassiker av stora mått alltså. Problemet med den var lite att jag jämförde med Freds Bellmantolkningar som jag är så förtjust i och lyssnat mer på och tycker är bättre. Med Freds dotter CajsaStina är det tvärtom, jag har en förutfattad mening om att hon mest sjungit smöriga svensktoppsballader till nyckelharpa.
Så när hon ska tolka faderns favoritvisor blir jag positivt överraskad över hur bra det funkar. Nilssons visor är lite småbittra och sådan är också CajsaStinas röst och mycket uttrycksfull. Hon har ett brett register både på höjden och tvären och tonfallet är faktiskt likt Freds, bortsett från tonhöjden såklart. CajsaStina kompas på piano och bas av Nils-Petter Ankarblom och Backa Hans Eriksson. Skickliga och föjlsamma musiker men ett soloinstrument hade inte skadat.
Hennes tolkningar är så pass bra att de hade förtjänat en studioskiva fri från applåder och mellansnack även om CajsaStina varit smart nog att lägga pratet på egna spår. Numera är ju liveinspelningar av en kvalitet som inte fanns förr så ljudmässigt är det utmärkt.
Bortsett från andras tonsättningar finns några av CajsaStina själv och det fixar hon också, riktigt bra. Bland annat har hon tonsatt Till konditorn på Stora Torget, och tävlar därmed med Christer Ågren om finaste tolkningen av den visan, och jag får nog lägga min röst på CajsaStina. Avslutningsvis får vi höra Freds Oslo och hans överättning av Tom Paxtons I give you the morning, ett riktigt fint samarbete mellan far och dotter som jag kan tänkta mig att lyssna på flera gånger trots att den är sliten som en Vreeswijksk skosula. CajsaStina Åkerström är inte en legendarisk vissångare som sin farsa men hon ligger i topp bland nutida svenska vistolkare.

Annonser