! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Indisk-belgiskt Lira Gillar

Sitardust

Sitardust

Skivbolag: Home Records
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 26 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

En ljudexplosion från det belgiska skivbolaget! Idén påminner om en mycket fin bluesskiva som jag recenserade i förra Lira, när det gäller receptet: Tag en inte helt lättlyssnad folkmusikalisk genre, då blues, nu indiskt, och lägg på en mängd fantasifulla infall på instrument som vanligtvis inte hör hemma i den aktuella musikgenren och det blir en härlig världsmusikalisk gryta, het som en habanero.
Rytmerna tar som sig bör stor plats och spelas av Carlo Strazzante som också tillsammans med BC Manjunath och Raphaelle Brochet trakterar instrumentet konnakol, det vill säga sjunger indiska tablarytmer. Där är också snygga solon på det vallonska folkliga instrumentet saxofon, dess uppfinnare Adolphe Sax var ju från Dinant, en liten stad i sydvästra Belgien.
Där är även riktigt snygga fiolstämmor och sist men inte minst en hel del cello, speciellt på titellåten Sitardust. Det är ett musikstycke som lika gärna kunde varit skrivet, spelat och producerat av Simon Jeffes, ledare av det legendariska Penguin Café Orchestra. Dock är han tyvärr död sedan 1997 men hans ande svävar definitivt över låten, över spelglädjen och fantasin i resten av produktionen också. Även om förstås huvudpersonen Joachim Lacrosse ska ha största äran, för fint sitarspel.

Annonser