! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kapverdeansk ballad/morna

Zé Luis

Serenata

Skivbolag: Lusafrica/Sony
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 27 maj 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det finns säkert hiphop och hårdrock också på Kap Verde-öarna – men behöver man lyssna på en musik som gör en varm och på gott humör, trots sina molltonarter, lyssnar man på musiker och sångare härifrån med mer traditionell stil. Césaria Évora blev populär också här i Sverige med sitt personliga uttryck och sin kraft, och sångerskan Lura har också turnerat här.
Zé Luis har redan hunnit bli sextio när han nu ger ut sitt först egna album efter att mest ha sjungit för publik på hemmaplan. Han växte upp på Principe i jordbruksmiljö men flyttade 1969 tillbaka till Kap Verde och sin födelsestad Praia. Både Principe och Kap Verde-öarna var portugisiska kolonier på den tiden. Han har varit mycket aktiv som sångare, både gamla låtar och samtida musik men arbetade samtidigt som snickare.
Jämför man honom med Césaria Évora har han en lite mer återhållen sångstil. Han strävar också efter att sjunga så traditionellt som möjligt. Ibland fjärilslätt över ett ackompanjemang av gitarrer och andra stränginstrument, ibland dansant och med mer eftertryck.

Annonser