! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Undervattensgitarrer Lira Gillar

The Gothenburg Combo

Seascapes

Skivbolag: Combo/Naxos
Recenserad av: Magnus Säll
Publicerad: 4 jan 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fråga: Hur låter egentligen – havet? Svar: Som två specialbyggda, akustiska gitarrer. Åtminstone om de spelas av duon The Gothenburg Combo.

Medlemmarna David Hansson och Thomas Hansy har blivit något av experter på att lyfta fram gitarrens alla skiftningar och möjligheter. På nya, blixtrande Seascapes – 20 000 leagues under the sea gör de en musikaliska tolkning av Jules Vernes roman En världsomsegling under havet. En slags installation för undervattensfantasier och tolv plaststrängar.

En självklar musikalisk utgångspunkt är minimalismen. Referensen blir inte direkt svagare av att de turnerat med genrens fader Terry Riley (efter deras spirituella tolkning av hans klassiska In C på förra albumet Guitarscapes). Men ändå: det här är genrelös musik. Tio stycken som kvillrar, droppar, pulserar, flyter. Mer som ett tillstånd än som en rörelse.

Musiken är större än enbart ett soundtrack till en 1800-talsroman. Man behöver inte läsa de insprängda citaten i cd-häftet eller ta titlar som The last words of Captain Nemo bokstavligt. Seascapes är musik i sin egen rätt – att helt sjunka ner i och låta svämma över ens sinnen.

Annonser