! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Soundtrack of their lives

Nils Berg Cinemascope

Searching for amazing talent from Punjab

Skivbolag: Hoob Records
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 28 nov 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Detta är ett mycket unikt och spännande projekt. Jazzmusikern Nils Berg har hittat ett Youtube-klipp med en fantastisk (sufi-?) sångare från Punjab i Indien och arbetat med att sätta ackompanjerande musik till detta och andra filmklipp. Ett musikaliskt integrationsarbete av högsta rang som visar hur Youtube kan användas till att skapa interkulturell musikalisk kommunikation på ett mycket innovativt sätt.
Nils Berg har en grupp med två medmusiker, trummisen Christopher Cantillo och basisten Josef Kallerdahl, samt diverse gästmusikanter. Själv spelar han träblås och dator. Deras konserter utgörs av en projektion av Youtube-videon med sångaren från Punjab, Balwinder Singh Laddi, som ackompanjeras av trions inkännsamma spel.
På cd:n som man nu utgivit finns åtta spår, förutom Balwinder får vi höra den blinda Balti-sångaren Abbas Anand, invånare i den thailändska byn Karen, Vladimir från St Petersburg (men när jag söker efter denne på Youtube dyker det bara upp framträdanden av Vladimir Putin …) men även etablerade sångerskan Mo Kenney som har egen hemsida och musikvideo. Troligen är Nils Bergs trios konsertframträdanden med projektion av Youtube-klipp den fulla upplevelsen, och jag hade hoppats att cd-skivan de släppt skulle vara en dvd med klippen. Det är enda besvikelsen med detta annars fantasieggande projekt.

Annonser