! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Brasiliansk jazz-funk-fusion

Cesar Mariano & Cia

São Paulo Brasil

Skivbolag: Mr Bongo
Recenserad av: Elias Hillström
Publicerad: 20 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För kännare av brasiliansk musik är Cesar Mariano mest känd som producent och arrangör åt Elis Regina, och för de flesta utanför Sydamerika nog tämligen okänd, men en pianist och kompositör som satt djupa spår i brasilianskt musikliv från tidigt sextiotal och framåt.
På den här skivan från 1977 dyker han långt ner i jazzfunkfusion-träsket – och hittar glimrande musikskatter. Fusion men så tydligt brasiliansk av främst två anledningar: lättheten och lekfullheten. Aldrig gapigt, vasst, jobbigt, tungt.
Temat är São Paulo. Musiken lunkar fram genom en dag i den stora staden: vaggar, vänder och vrider sig fram från det mixigt knixiga till det lätt drömska.
Jag hör ekon av Wars City country city och Herbie Hancocks Headhunters men detta är en skarpare form av brasiliansk popfusion om sådan finns. Syntarna och elgitarrerna som vågor över den taktfast funkiga basen, ofta med plockande akustisk gitarr och drömskt nynnande ovanpå.
Fabrica tar en hindewhu-liknande melodi och får den att låta som en fabriksvissla. Metro är en snabb och samtidigt drömsk resa ner i underjorden. Sedan avslutas allt i en kort förlösande fotbollssamba med Futebol de bar innan dagen är över.

Annonser