! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Country/blues

Amerikaresan

Sanningen om Big Joe – en riktig rövarhistoria

Skivbolag: Kakafon Records
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 20 feb 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Marcus Svensson är frilansmusikant och medverkar i otaliga konstellationer. En av dessa är projektet Amerikaresan som är en slags barnföreställning på både scen och skiva. Amerikaresan gjorde tidigare skivan En bluesberättelse. Nu har amerikaresan blivit en trio. Det är Markus Svensson, Petter Eriksson och Lovisa Samuelsson som laddat upp inför en ny USA-färd. Med sig har de gästerna Svante Sjöblom och Åsa Gustafsson.
Utgångspunkt är den gamla rocklåten Hey Joe som är mest känd med Jimi Hendrix. Var Joe verkligen en mördare? Eller var sanningen mer komplex än så? I denna resa får vi, via tio låtar, följa de hoppfulla gatumusikanterna Emma och Gustaf som anklagas för ett brott de är oskyldiga till. De försöker hitta sanningen samtidigt som Big Joe dyker upp.
Låtarna blandar gammal amerikansk rootsmusik med blues, country samt något lite lätt poppigare spår. Även om det finns låtar som sticker ut, såsom Sanningen om Big Joe och Tjuv är det helheten som är skivans kärna. Det är rent av svårt att lyssna på låtarna fristående. Tur då att helheten är så bra. Alla tio spåren passar ramberättelsen och den talande öppningen sätter tonen.
Amerikaresan har barn som primär målgrupp, men precis som förra skivan skulle jag snarare säga att den är en allåldersskiva. En mycket bra sådan. Jag kommer aldrig att kunna lyssna på Hey Joe på samma vis igen.
Daniel Gustavsson

Annonser