! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Visor

Victor Estby & Fred Lane

Sånger & sonetter

Skivbolag: YTF(r)
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 20 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

25 sånger & sonetter, på en cd. Det blir ibland väldigt korta verk. Lite för rumphuggna för min smak, emellanåt. Fred Lane är en suverän vismelodikompositör så varför kasta bort utomordentliga melodier på något lyssnaren kanske glömt sju sonetter senare? Vismelodier bör nötas in i minst tio verser. Det måste också sägas att Estbys stockholmska inte gör sig i sång. Och att jag inte är så förtjust i diktläsning på musik-cd. Sådant är för Litteraturnobelpriskverulanter 2016.
Men, trots allt detta är Sånger & sonetter en mycket lyssningsvärd skiva framför allt tack vare en påhittig men samtidigt allvarlig textförfattare och som sagt var en utomordentlig kompositör. Det är nästan obegripligt hur herr Lane kan få till en sådan mängd fina och personliga melodier på en och samma cd, men han är väl helt enkelt ett melodigeni.
Om Estby även spelat fiol hade han varit den felande länken mellan en proletärförfattare och Tage Danielsson, nu är han endast en länk, men en ypperlig sådan. Han beskriver nästan alltid den lilla svaga människan och, i enstaka fall, som i lustiga inledningsvisan Kronvraken, de rika. De som bor i slott blir sällan vräkta är textens slutknorr, ungefär. Här finns också några fina hyllningar till förebilderna i poesibranschen.
I stället för fiol får vi här några av Lane trakterade fritungeinstrument, alltså munspel och dragspel, i enkla men väl genomtänkta små melodisnuttar. Allt detta tillsammans med Fred Lanes innerliga sångröst ger en tänkvärd skiva värd att lyssna noga till. Mitt tips är att lyssna på ena halvan först och andra sen.

Annonser