! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Rockin’ Mali Lira Gillar

Vieux Farka Touré

Samba

Skivbolag: Six Degrees
Recenserad av: Hans Halling
Publicerad: 14 sep 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Vieux Farka Touré har tungt musikaliskt påbrå som son till legenden Ali Farka Touré (och inom parentes sagt lär han använda var tionde intjänad krona till att köpa malarianät till gravida i Mali). Musiken är den etablerade Sahara-rockens återklang och förnyelse av blues och svart bluesrock i USA. Vieux gör det bättre än de flesta, kanske bättre än någon annan. Det är ett våldsamt driv i hans elgitarr och han upprepar tuffa men ändå Mali-mjukt avrundade riff i långa sekvenser. Medmusikerna är precis lagom självständiga, de kompar tryggt och säkert, och glimtar till på egen hand då och då. Mycket snyggt av allihop, särskilt trumslagaren.
Kanske beror lite av den fina musikantkänslan av att plattan är inspelad live med en liten publik i studion. Det låter som om en hel del av musiken växer fram i inspiration och improvisation i stunden, men det vet man ju inte. Alla låtarna är i alla fall nyskrivna och den text jag uppfattar handlar om tragedier i samband med inbördesstriderna i Mali.
På ett spår finns israelen Idan Raichel också med, han som Vieux gjorde en uppmärksammad jam session-cd med härom året. Jag har länge tyckt om Mali-rocken som har så många internationella stjärnor, men vill härmed nog utnämna Vieux Farka Touré till den allra mest innovative i gänget. Framlidne Ali borde vara nöjd att sonen inte valde militäryrket som pappa ville.
Observera att titelns Samba inte har något med musikstilen att göra.

Annonser