! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Hoppingivande powermusik av Palestinas unga Lira Gillar

Gaza Youth Choir

Salute to Gaza

Skivbolag: KKV
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 4 dec 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det norska skivbolaget Kirkelig Kulturverksted (KKV) fortsätter med sina gränsöverskridande kulturgärningar med intuitionen som ledstjärna. Tidigare har de samarbetat med storheter som Rim Banna, Mahsa Vahdat och Marie Boine. Denna gång har turen kommit till Palestinas yngre generation som medverkar med sång och instrument på detta finfina album. Orkestern spelade in musiken i Ramallah, medan Gazas ungdomskör gjorde sitt i en modern studio på hemorten med insmugglad inspelningsutrustning.
Alla medverkande – både sångare och musiker – är elever från Edward Said-konservatoriet, en musikskola med verksamhet i de palestinska områdena Jerusalem, Betlehem, Gaza och Ramallah.
Albumet är fyllt av palestinska traditionella sånger med lite nytt emellan, däribland titellåten Salute to Gaza, en hyllning till Gazabor. Instrumenteringen är också den traditionell bestående av bland annat oud förstås men även ney-flöjt, qanun-cittra, kontrabas och slagverk med diverse trummor.
Trots att de medverkande lever mitt i en till synes evig konflikt i  fängelseliknande instängdhet, fylls albumet av ungdomlig vitalitet, hopp, glädje, kraft och förtröstan som vinner över all negativitet. Denna pulserande livsnerv går inte att ta miste på!
Albumomslaget har den libanesiske konstnären Tania Saleh designat, också hon en av artisterna i KKV-stallet. Detta album kan jag varmt rekommendera.

Annonser