! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Medeltida europeisk pankultur Lira Gillar

Al Andaluz Project

Salam

Skivbolag: Galileo
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 2 mar 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Namnet Al Andalus för oss tillbaka till den iberiska halvön, på 700-talet, då kristna, muslimer och judar levde fredligt tillsammans i en atmosfär av religiös och kulturell tolerans och samförstånd. Musikprojektet Al Andaluz startades för nio år sedan av medeltidsbanden Estampie, från Tyskland,  och spanska L’Ham de Foc, för att plöja i det gemensamma intresset för tidsperiodens rika musikaliska tradition.
Med instrument som oud, saz, vevlira, qanun, gralla, säckpipa och slagverk skapar man en trovärdig och magisk bakgrund för de tre lysande starka och känslofulla kvinnliga sångarna som representerar var sin gruppering av det Al Andalusiska kulturarvet – tyska Sigrid Hausen (kristna), spanska Mara Aranda (sefardiska judar) och marockanska Iman Kandoussi (arab-andalus).
Till Salam (Fred), gruppens tredje studioalbum, har man inkorporerat trubadursånger från Occitanien (i södra Frankrike) till den exotiska och passionerat framförda repertoaren av rytmiska sånger om kärlek, otrohet, längtan, död och tro. Bandledaren och producenten Michael Popp förstår att lyfta fram de dramatiska rösterna i mixen, och att lägga in lite oväntade effekter (lyssna efter trombonen!). Ett imponerande jobb.

Annonser