Skivrecension

Så skall hat och avund smältas
A cappella med precision Lira Gillar

Åkervinda

Så skall hat och avund smältas

Skivbolag: Ladybird/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 24 nov 2023

Dela den här recensionen:

För den kvinnliga vokalkvartetten Åkervinda med sångerskorna Iris Bergcrantz, Linda Bergström, Lise Kroner och Agnes Åhlund, är rösten ett instrument som används mångskiftande och ekvilibristiskt, som ackompanjemang eller solistiskt men alltid i tät, tät polyfon samklang med en förkärlek för djärva arrangemang och dissonanser.

Detta är gruppens tredje album och den folkliga vokaltraditionen står fortfarande lika självklart i centrum med mustiga besvärjelser, nordisk naturlyrik, trallar och vemod. Favoriterna duggar tätt; låten Geting är genialt arrangerad liksom den fantastiskt vackra Vindarna sucka uti skogarna.

Två absoluta pärlor är En midsommarafton och Jeg gik mig ud en sommerdag. Den sistnämnda ett ypperligt exempel på skivans mycket tilltalande inspelningsakustik där olika nivåer av rymd och djup, förgrund och bakgrund görs distinkta, vilket framhäver Åkervindas klanger och röstuttryck ytterligare.

Morten Vinther, tidigare medlem i The Real Group, har haft tydligt gott inflytande på resultatet. Åkervinda presenterar här sitt bästa album hittills med självförtroende, idérikedom och mogen precision i utförandet.


Fler recensioner

Annonser