Skivrecension

Rough Guide to Voodoo
Folk/världsmusik

Diverse Artister

Rough Guide to Voodoo

Skivbolag: World Music Network/Cosmos
Recenserad av: Daniel Gustavsson
Publicerad: 14 jan 2014

Dela den här recensionen:

Voodoo är en folkreligion som ursprungligen härstammar från ön Haiti i Karibiska havet. Den påminner om andra ”smala” religioner som candomblé (Västindien) och umbanda (Brasilien). Själva ordet härstammar från ”ande”, vodu. Rough guide to Voodoo tittar på religionen ur ett musikaliskt perspektiv. Skivan innehåller dels traditionell ceremoniell musik från bland annat Haiti, Kuba och Brasilien, dels populärkulturell västerländsk musik.
Ordet voodoo brukar få oss västerlänningar att associera till dockor man sticker nålar i. Folkreligionen är dock mer innehållsrik än så. Man dyrkar hundratals gudomliga och andliga krafter. På skivan hör vi bland annat Lord Nelson sjunga om den i Kuba omtyckta guden Shango. Även ett av skivans bästa spår.
Voodoo är som sagt knuten till Haiti men via slavhandeln spred den sig till främst Nordamerika. På 1800-talet etablerade sig Marie Laveau som en mambo, en kvinnlig präst, och fick många anhängare. Här bjuds på två suggestiva låtar om denna voodoodrottning. Det är förvisso samma låt men versionerna är extremt olika. De framförs av Dr John respektive Craig Klein tillsammans med John Boutte. Det kanske enda de båda versionerna har gemensamt är att de är mycket bra.
Ceremonierna inom voodoon leds av en houngan. Erol Josué är en musiker som även är verksam som sådan. Han brukar blanda sina båda professioner och gör ofta voodoobesvärjelser på musikscener världen över. Hans skiva Régléman medföljer här som bonusskiva, och är om möjligt bättre än huvuddelen. Josué bjuder oss via sin musik på en fantastisk resa i voodoons värld.
En njutbar utgåva som dock vinner lite på om man känner till lite om denna fascinerande folkreligion.


Fler recensioner

Annonser