! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kammarfolk

Dreamers’ Circus

Rooftop sessions

Skivbolag: Vertical Records
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 4 jun 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dansk-svenska trion Dreamers’ Circus ska ha mötts på en jamsession och där upptäckt sin alldeles egna musikaliska stig som de därefter beslutade sig för att gå tillsammans. Rooftop sessions är deras tredje album sedan starten 2009 och här kan man ana att de i ännu högre grad vågar experimentera och gå längre ifrån folkmusiken.
Trion har en fot i den nordiska folkmusikmyllan men influeras även av klassiskt och pop. Två av dem är riksspelmän: svenske Ale Carr och danske Rune Tonsgaard Sørensen. Nikolaj Busk är också han en erkänd kompositör och musiker.
På albumet är varje spår unikt. Medan Rooftop sessions I och II bottnar i den skandinaviska folkmusiken och har karaktären av ljudlandskap så är Kitchen stories melodiöst taktfast och påminner till viss del om Penguin Café Orchestra, då spåret har något filmiskt över sig.
Detsamma gäller även för skivan i övrigt, musikstyckena väcker inre bilder och är som små historier. Ofta får man känslan av att sväva fram mellan olika stämningar. Spåret Foreseen är eterisk med en iskristallklingande violin i centrum medan Mormor är tryggheten, vaggvisan.
Dreamers’ Circus har något alldeles eget. Musiken ska upplevas fullt ut, den är enormt njutbar i all sin perfektion. Skivan är väl genomarbetad och på scen tycks de ha en härlig spelglädje och lekfullhet.

Annonser