! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Romanivisor

Ralf Novak-Rosengren Trio

Romani Ragusta

Skivbolag: Fortune Records/Border
Recenserad av: Bengt Edqvist
Publicerad: 2 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den mest troliga teorin om romernas ursprung är att de härstammar från Indien. Men lyssnar man på Ralf Novaks trio anar man inte just de indiska rötterna så väldigt mycket, snarare att trions musik är mycket påverkad av flamencon, med vissa brittiska inslag samt östeuropeiskt. Men börjar man rota i alla dessa visors rötter går man lätt vilse, precis som den polska eller engelska musik som ibland kallas ”svensk” folkmusik.
Jämfört med förra skivan tycker jag att musikerna Göran Jansen och Jonas Liljeström får mer utrymme och det är bra. För trots att detta är Ralf Novaks skiva på papperet får alla tre visa upp sina kunskaper på respektive instrument, Novak med mycket känslofullt darr på rösten, Janson med mängder av flamenco i gitarrspelet och Liljeström med en allt ifrån snabb brittiskt klingande till smetig country&western-klingande fiol. Det är faktiskt mycket skickligt att låta så enhetligt på fiol, gitarr och sång, och ändå så världsmusikaliskt.
Detta är musik man får lust att spela och sjunga själv, kanske ingen slump att inledande Mustalainen ofta ingår i första pianoboken och att Bostonvisan varit en mycket populär visa utmed den svenska Bohuslänskusten. Det är enkla visor med mängder av känsla i harmonier och text, speciellt i Ralf Novak-Rosengren Trios tolkningar. Så lämpligt då att sångaren nyss givit ut en visbok också.

Annonser