Skivrecension

Roihu
Mångskiftande slagverk

Oskari Lehtonen

Roihu

Skivbolag: Egen utgivning
Format: DL
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Finländske Oskari Lehtonen är slagverkare i grupper som Pauanne och Okra Playground, och släpper nu en alldeles egen skiva. Åtta låtar, varav sex spelas på enbart trumset eller olika slagverk. Ändå är det i flera fall tydligt att det är just låtar, även fast melodier inte alltid finns med. Nyckeln till det är groovet. Öppningsspåret, som helt sonika heter Sottiisi (det vill säga schottis), framförs med handklappande, fotstampande och annan body percussion, och nog finns det typiska schottissvänget där alltid. 

Två nummer spelas solo på samplingspads och cymbaler, och elektroniken gör att det här finns gong-liknande melodiska klanger. Käki är hela fjorton minuter lång och växlar fram och tillbaka mellan en industrirockig botten och samplade strängar som bygger upp en stundtals intensiv och tät stämning. I hälften av låtarna spelar Oskari Lehtonen trumset, två av dem i duo tillsammans med Kepa Kettunen på trumset nummer två, och de bjuder på avigt skramliga rytmer. Särskilt det första av dessa två spår byggs gradvis upp och blir efterhand riktigt svängigt.

Lehtonen spelar även två låtar i andra duokonstellationer. Arja Kastinens kanteleklanger är närmast skärande vassa medan pukorna mullrar och bultar i en tung, mörk låt. I polskan Loimu gästar Suvi Oskala på fiol, och hennes dramatiska spel ihop med det melodiska trumspelet (här kommer Lehtonen till slut nära det svenska folkmusikaliska trummandet som bland andra Petter Berndalen skapat) är en riktigt vass avslutning på en spännande och egenartad skiva.


Fler recensioner

Annonser