! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fritänkarjazz.

Fire! Orchestra

Ritual

Skivbolag: Rune Grammofon
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 25 jun 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Megaorkestern Fire! Orchestra slår till igen. En riktig käftsmäll utdelas efter två års frånvaro från skivdiskarna. Stommen i storbandet utgörs av trion Fire!, det vill säga Mats Gustafsson (sax), Johan Berthling (bas) och Andreas Werliin (trummor). Tre i sanning sökande musiker som inte drar någon slags gräns vid ”jazz” och nöjer sig där.
Så är också Fire! Orchestra ett smått galet äventyr. Inför Ritual har de lugnat ned sig en smula – en sanning med modifikation … Istället för 28 musiker – eller hur många som nu brukar trängas i studion – består orkestern här av blott 21 musiker och sångare.
Ritual är ett verk i fem delar. I musiken möts jazz, postprogressiv rock (japp, det är ordet igen – minns var ni provläste det först …), fri improvisation, bokstavskombinations-garagepunk, electronica och fire music (jo, jag lovar!).
Jag har sett delar av det här framföras live och det är en minst sagt mäktig upplevelse. Vidunderligt nog har de lyckats fånga energin i studion. Sofia Jernberg och Wildbirds & Peacedrums-damen Mariam Wallentin bidrar till detta med sina högst levande röstinsatser. Addera en hemult fet uppställning musiker. Bara i blåset hörs höjdare av kalibern Jonas Kullhammar, Per Åke Holmlander, Anna Högberg, Mats Äleklint, Per Texas Johansson och USA-gästen Nate Wooley.
Fritänkarmusik som på en och samma gång sätter fantasin i rullning och din inre headbangare i sysselsättning.

Annonser