! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Udda duo

Auster Loo

Rhythm and breath

Skivbolag: Home Records
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 4 apr 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tvärflöjt och den arabiska handtrumman darbuka är instrumenten som används av denna belgiska duo, och de tar verkligen vara på dess fulla potential. Både Lydie Thonnard och Simon Leleux lyckas locka fram ljud ur instrumenten som inte hör till vanligheterna, och det som allra mest fascinerar mig är de otaliga klangrika ljud som Leleux får fram ur trumskinnet. Hans spel låter mer inspirerat av indisk tablamusik än arabiska rytmer och inkluderar glissandi, dämpningar med fingrarna och så kallad split hand-teknik för att åstadkomma melodiska, närmast sjungande och mycket komplexa rytmer.
Duon har komponerat samtliga spår på skivan utom ett, som är traditionellt bengaliskt, och variationen är häpnadsväckande. Dessutom gästas de av en elgitarrist i några av dem, vars hårt distade sound ytterligare breddar ljudbilden. I några låtar lägger de till och med in smattrande beats, spelade både på cajón och genom Thonnards andningsteknik på flöjten. Andra är betydligt långsammare och har mycket vackra melodier.
Auster Loo är en av de mest säregna duokonstellationer jag har hört, och Rhythm and breath bjuder på en timme högst lyssningsvärd musik.

Annonser