! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Poetiska ballader

Rim Banna

Revelation of ecstasy & rebellion

Skivbolag: Kirkelig Kulturverksted/Border
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 20 apr 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För tio år sedan kom albumet Lullabies from the axis of evil ut – vaggsånger från Irak, Nordkorea och andra länder med bland andra Eva Dahlgren, Lila Downs, Sevara Nazarkhan och Rim Banna. Det var ett norskt initiativ av Erik Hillestad efter George W Bushs ökända tal, och palestinska Rim Banna gav konsert i Oslo tillsammans med norska Kari Bremnes.
Rim Banna startade sin musikaliska bana i början av 1990-talet efter studier i musik i Moskva. Hon samlade in palestinska barnvisor och vaggsånger och har gett ut flera album med detta men också tonsatt arabisk lyrik från flera århundraden.
Det här albumet innehåller också dikter av palestinska, irakiska, tunisiska, persiska och andalusiska poeter, tonsatta av Rim Banna och arrangerade av albumets producent, pianisten Bugge Wesseltoft.
Med på albumet finns också palestinska, tunisiska, indiska och norska musiker. Den tunisiska rapparen Mr Kaz kommer in i min favoritlåt på albumet, Don’t increase his agony. Rim Banna har ett rakt, osentimentalt sångsätt, trots innehållet i texterna, och musiken är en blandning av arabiska toner och nu-jazz. Ett album som vinner på omlyssningar!

Annonser