! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz

Thomas Fehling Trio

Reunion

Skivbolag: Fehl Music Records
Recenserad av: Torsten Eckermann
Publicerad: 2 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Tenorsaxofonisten Thomas Fehling (1940-2009) ledde runt 1960 en trio som innehöll basisten Hans Löfman och trumslagaren Pär-Ivan Pärsson. Trion upplöstes dock och återförenades efter 27 år på jazzklubben Great Jazz Club Café Gyllen i Linköping den 14 april 1987. Den här dubbelcd:n är inspelad vid just detta unika tillfälle.
Musiken är hämtad från den amerikanska sångboken och jazzstandards från 50- och 60-talen med fokus på Sonny Rollins repertoar. Trion spelar med starka känslor och mycket spelglädje. Thomas Fehlings spel bottnar i Sonny Rollins och John Coltranes 50-tals språk, men han är absolut ingen epigon. Han spelar kraftfullt och melodiöst och tillhörde landets absoluta tenorhjältar, något som borde ha nått en större publik.
Svänget är glödande i till exempel McGhee och Sonnymoon for two, och innerligt balladspel finns i Theme for Ernie. Hans Löfman spelar driven bas tillsammans med Pär-Ivan Pärssons trumspel. Men huvudperson är absolut Thomas Fehling, som jag hoppas många kommer att upptäcka genom den här dubbelcd:n.

Annonser