! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kvinnlig afrikansk supergrupp

Les Amazones d’Afrique

République amazone

Skivbolag: Real World
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 1 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Les Amazones d’Afrique är ett kollektiv av sångerskor och musiker från Västafrika. Gruppen består av artister som Benins afropopstjärna Angelique Kidjo, hiphop- och soulsångerskan Nneka från Nigeria och koramusikern och jelimuson Kandia Kouyaté samt den blinda sångerskan Mariam Doumbia (från duon Amadou & Mariam), de båda sista från Mali.
Tillsammans med en handfull andra sångerskor och artister använder de sin musik för att kämpa för jämlikhet mellan könen och mot tvångsäktenskap, kvinnomisshandel och kvinnlig könsstympning; deras första singel, I play the kora, tar inte bara ställning för kvinnors rätt att spela detta traditionellt sett manliga instrument. Inkomsterna från singeln har donerats till Panzi Foundation i Kongo, till hjälp för könsstympade kvinnor.
Musikaliskt är République amazone en rytmisk gungande, medryckande skiva med varierande inslag av funk, ökenblues, dub och ”congotronics” ovanpå en drivande grund av trummor och bas. Den utökas med elektroniskt behandlade gitarrer, tumpianon, kora, och slagverk. Till och med de starka, orädda rösterna får sig en släng av dramatisk distortion. Resultatet är en ohelig allians mellan anrika, traditionella afrikanska rytmer och sångstilar och västerländska, urbana klubbstilar, framskapad av den irländske producenten Dr L (Liam Farrell).

Annonser