! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Angola-gung

Bonga

Recados de fora

Skivbolag: Lusafrica
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 feb 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bongas musik är lätt att gilla och okomplicerad att lyssna på även när språkbarriärer gör att nyanserna i texterna går förlorade. Musiken liksom bara forsar fram och tar oss med, även om adressaten inte tillhör den portugisisk-språkiga målgruppen. Att musiken är ett universiellt språk blir sällan så tydligt som i Bongas sällskap. Sen må albumtiteln betyda ”meddelanden från annorstädes” hur mycket den vill.
Semba-musiken från Angola får i Bongas medryckande meddelanden sällskap av fado från Portugal, morna från Kap Verde och son från Kuba. Allra mest genomströmmas musiken av de där svårgreppbara saudade-stämningarna.
Bonga besjunger i låtarna livet i det postkoloniala Angola; ett land som bröt sig fritt från Portugal 1975. Bonga levde i exil, både från det hårdföra styret under Portugal och det korrumperade styret i det oberoende Angola. Under åren i exil hann det bli många skivor. (Numera har Bonga återvänt till hemlandet.) Recados de fora lär vara mannens 31:a album i ordningen och det skäms verkligen inte för sig, även om sångrösten blivit raspigare med åren.
Nio av skivans elva spår är Bongas egna kompositioner, men han gör även en fadoflådig version av brasilianske Zé do Nortes låt Sodade meu bem, Sodade samt en varm version av Odji maguados. Den senare en låt de flesta förknippar med Cesária Évora.

Annonser