Skivrecension

Rebetika på svenska
Rebetika

Pireus

Rebetika på svenska

Skivbolag: Kakafon/Naxos
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 4 dec 2016

Dela den här recensionen:

Pireus kan sin rebetika. Den där storstadsmusiken som är den grekiska musikstil som ligger närmast blues, fado, tango eller flamenco. Ni vet, storstad, bekymmer, kärlekssorg, glassplitter på våt asfalt. Barer, hamnkvarter – inte precis de miljöer turistvykorten visar upp.
Den Göteborgsbaserade (hamnstad, igen!) kvartetten har släppt tre album tidigare, men på föreliggande cd presenterar Pireus det första fullängdsalbumet med rebetika på svenska.
Maria Stellas sjunger och spelar slagverk, och henne känner vi till inte minst från Ale Möller Band. Två av de tre herrarna i den Göteborgsbaserade kvartetten sjunger också på något spår, men Pireus är som bäst när Maria Stellas får göra skäl för sitt efternamn. Både Robert Fölsch och Niklas Benetos spelar på stränginstrumenten bouzouki och baglama, men var för sig också diverse oud, saz, tzouras och dragspel. Jakob Brandqvist trakterar kontrabas och gitarr. Och kärleken, spontaniteten och spelskickligheten i framförandet är det inget fel på.
Musik från Grekland för hundratalet år sedan alltså. Med nyöversättningar av texter som en gång i tiden förbjöds för deras samhällskritiska innehåll. Snyggt jobbat, Pireus. Nu vill jag se detta live!


Fler recensioner

Annonser