! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folk-jazzig bas-dragspelsduo

Taper Duel

Rare zoo

Skivbolag: Egen utgivning
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 30 jun 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Mer än summan av delarna. Det är en beskrivning av den spanska duon Taper Duel: Jorge Arribas (folkligt dragspel) och César Díez (funkig jazzbas). Tillsammans är de världens största lilla kombo, med Arribas som melodiframsprutare och Díez som ackompanjatör, slap-funk-basist och rytmdomptör i en musikalisk värld som förenar traditionella rytmer och improvisation.
På Rare zoo, deras andra skiva, har de utvecklat sitt samarbete och sina ursprungsidéer till perfektion. Musiken flödar otvunget och naturligt, kasten är ibland tvära (lyssna på The worm’s love) men musikaliteten konstant hög.
De har båda bidragit med material till skivan (fyra var och tre tillsammans), med Spanien som utgångspunkt. Men i några fall kommer inspirationen från andra länder: Los osos también tocan la trompeta (Björnarna spelar också trumpet) är östeuropeisk zigenarmusik, med David Herrington som gästtrumpetare. Nube para 3 (Moln för 3) har orientaliska förtecken, med Díez på bouzouki och Arribas på flöjt, medan gästtrummisen Adal Pumarabín bidrar med orientaliska slagverk. Delfiner till havs verkar dock bara ha en svensk titel, musiken är hundra procent iberisk.
Den här gången heter mina favoritlåtar Gamusinos intrépidos (Orädda gamusinos), en fantasifull komposition om ett fantasidjur som bara kan fångas nattetid, och den starkt jazzdoftande El corrido del Curavacas, med sång av Eliseo Parra.

Annonser