! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Bossa nova och samba Lira Gillar

Joyce Moreno

Raiz

Skivbolag: Far Out Recordings
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 17 maj 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Joyce firar 50 år som studioartist med en skön samling insjungningar av standardnummer från bossa nova och jazz. Raiz betyder ”rötter” och rymmer uteslutande låtar från just den tid då hon själv tog sina första stapplande steg i en studio i Rio. Ett kärleksprojekt med Joyce Morenos talanger som sångerska, gitarrist och arrangör i fokus.
Här finns bland annat två låtar av Tom Jobim: en härligt avslappnad tolkning av den annars lätt utslitna Desafinado, med knäppande akustiska gitarr, och en O morro nao tem vez med piano- och gitarrspel i snabbt sambatempo.
På två andra spår gästar bossahjälten Roberto Menescal på elgitarr. Menescal var den person som hörde en hemmainspelning med Joyce för ett halvt sekel sedan och tände till. Det är softa versioner av Menescals kända låtar O barquinho och Nós e o mar vi får oss till livs.
Hela skivan andas den här glädjefyllda tonen, mjukheten, medmänskligheten. I hennes trio ingår slagverkande maken Tutty Moreno, följsamme basisten Rodolfo Stroeter och smidige jazzpianisten Helio Alves.
Brasiliansk hemtrevnad.

Annonser