! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Musik från Kastilien och Leon

La Musgaña

Raitán

Skivbolag: Lubican
Recenserad av: Lars Fahlin
Publicerad: 19 sep 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

På sin nya skiva, Raitán (Rödhake), har spanska gruppen La Musgaña återvänt till sitt klassiska trioformat från den fullfjädrade grupp med sångerska som gav ut albumet Si supiera que cantando (2015). Kärnan är fortfarande duon Jaime Muñoz (dragspel, klarinett, flöjt, kaval, säckpipa) och Carlos Beceiro (vevlira, bouzouki, gitarr, braguesa) till vilka Luis Antonio Pedraza (flöjt och trumma, tamburin, säckpipa, sång) anslöt sig efter förra skivan.

Raitán består av tio akustiska låtar men trion spelar själva bara på tre av dem, av vilka de två vemodiga Briana och Baile de la medida är skivans finaste spår. Blowzabellas Paul James bidrar med altsax på det livliga, dansanta titelspåret, och andra gäster bidrar med ståbas, basklarinett och slagverk.

La Musgañas musik kommer från Kastilien och Leon, nordväst om Madrid, och är variationsrik, medryckande, rörande, melodiös och dansant. Charro de Nuez och Pasacalles A 7, två av sångerna, känns rustika, jordnära. Saltat är en bedårande swing som följs av vintermazurkor. Men fräckast är avslutande, tassande Ala de buitre (Gamvinge), med flöjt/kaval, vevlira, basklarinett och bendhir (spelad av Sebastian Rubio från Radio Tarifa), som för tankarna till ett samarbete mellan Hedningarna och Groupa!

Annonser