! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Dynamisk frijazzdebut

Casey Moir Band

Rabbit hole

Skivbolag: Hear Here Records
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 5 mar 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det är som att störta rakt ned i en centrifug när första skivspåret startar mitt i en lång rasande snabb och kontextlös improvisation utan hörbar relation till konventioner, ramar, strukturer och textinnehåll. Casey Moir Band, som 2013 blev utvalt att delta i Young Nordic Jazz Comets, debuterar med en skiva som utmanar och utforskar musikens potentialer med starka influenser av frijazz, fri improvisationsmusik och nutida konstmusik.
Bandet består av den Australienfödda sångerskan, kompositören och bandledaren Casey Moir, numera bosatt i Sverige, och en rad mycket kompetenta musiker som alla bidrar till det bisarra men unika soundet. Den japanska (också hon i Sverige bosatta) jazzpianisten Naoko Sakata imponerar med ett drivet kraftfullt och följsamt spel, likaså Martin Öhman på trummor och Alfred Lorinius på kontrabas.
Lika mycket ös som bandet kan explodera i, lika intuitivt tajmat inväntas pausen och stillheten. Casey Moirs Björk-inspirerade sångteknik är fängslande och hennes akrobatiska scatsång fascinerande men också provocerande, när musikupplevelsen framför allt är fragmentarisk.

Annonser