! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jazz Lira Gillar

Anders Jormin, Christian Jormin

Provenance

Skivbolag: Footprint/Naxos
Recenserad av: Carl Magnus Juliusson
Publicerad: 1 dec 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Nu är bröderna Anders och Christian Jormins första duoskiva kommen. Anders Jormin har under åren släppt skivor såväl under eget namn som tillsammans med bland andra Bobo Stenson Trio. Eller med Severi Pyysalo på vibrafon (på tal om duospel). Christian Jormin är både slagverkare och pianist, och syns kanske framför allt bakom trummorna i folkfusiongruppen Den Fule.
Provenance betyder ursprung. Å ena sidan verkar det peka i riktning mot deras gemensamma ursprung i egenskap av bröder. Men å andra sidan mot vad man kanske skulle kunna kalla en form av musikaliskt ursprung. Referenserna sträcker sig från allt mellan folkmusik, visor och jazz till klassisk musik. De har funnit ett rum där element från alla dessa genrer kan mötas på nytt, vilket har gett upphov till en klang som känns modern men samtidigt så full av historia. Eller ja: ursprung.
Detta är en jättefin skiva, full av värme, kärlek och kreativitet. Och om jag tillåts att vara lite personlig ska jag avslutningsvis måla upp en liten scen: Jag låg i soffan och lyssnade på skivan och hade just kommit till Anders Jormins arrangemang av Sinikka Langelands Ave Maria. Och plötsligt hade alla molnen skingrats och solen börjat skina mig i ansiktet genom fönstret. Ja … ni förstår. Det var väldigt vackert, allting tillsammans.

Annonser