! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Americana

David Olney

Predicting the past – Rootsy Approved: Introducing americana music vol. 2

Skivbolag: Rootsy.nu
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 11 jul 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Rootsy är en pålitlig nav för musiktips. Sajten Rootsy.nu är full av intresseväckande recensioner och artiklar. Därtill arrangerar Rootsy Sverigeturnéer åt alla från Chip Taylor till Eilen Jewell. De släpper skivor med svenska förmågor och hjälper akter som Willy Clay Band till topplistorna.
Och så, som i det här aktuella fallet, introducerar Rootsy högkvalitativa artister på den svenska skivmarknaden. Namn som många av oss inte skulle hitta fram till annars.
Låtskrivaren och sångaren David Olney är en sån artist. Till och med de mest inbitna musikkonnässörer ser ut som levande frågetecken när hans namn kommer på tal.
Inte nu längre. Den andra volymen i Rootsys fortlöpande goda gärning Rootsy Approved ägnas en 65-årig Nashvillebaserad räv. I David Olneys rävgryt ljuder sånger som fångats in och spelats in av bland andra Johnny Cash, Emmylou Harris, Steve Earle och Linda Ronstadt.
Predicting the past är Olneys sprillans nya studioalbum – han är redan uppe i 14 dylika – som släpps i USA först i höst. Bara en sån sak, som journalistklyschan lyder.
Den andra cd:n i pappkonvolutet heter A retrospective 2000-2012 och samlar upp det Rootsy anser vara det bästa av resten av Olneys produktion under de åren. Ytterligare 17 bevis för att han skriver välfunna sånger om livet och dess skiftande karaktärer. Jag kommer att tänka på andra grånande rootsherrar som John Hiatt och Nick Lowe – ja, till och med mannen de kallar ”The Boss”. På sina ställen skymtar Tom Waits lättillgängliga sida.
Country, bluesig rootsrock och Buddy Holly – allt det finns naturligt i David Olneys ryggrad. Nu kan vi bena ut resten. Tack ännu en gång, Rootsy.

Annonser