! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kring Medelhavet

Forabandit

Port

Skivbolag: Buda Musique
Recenserad av: Lena K Andersson
Publicerad: 17 nov 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Musikaliskt spännande album med influenser från Istanbul och Marseille – en blandning av anatoliskt och occitanskt med persisk percussion. Bandet är en trio som består av Sam Karpienia (occitansk sång, mandola), Ulaş Özdemir (turkisk sång, saz) och Bijan Chemirani (zarb, percussion).
Gruppen har funnits i fem år och det här är gruppens andra album – det första albumet var självbetitlat och kom ut 2012. Namnet Forabandit betyder ”att vara tillbakahållen” på occitanska.
Trion målar upp ett poetiskt Medelhavslandskap med stämningar från olika hamnar, inte bara Istanbul och Marseille. Måste erkänna att jag varken kan turkiska eller occitanska, så det är svårt att avgöra innehållet i texterna, men det turkiska tonfallet är mjukt och blandas harmoniskt med det lite mer sträva occitanska.
Alla tre musiker har också haft (och har) andra projekt på gång och har samarbetat med andra ”Medelhavsmusiker” – Ulaş Özdemir med bland andra Kayhan Kalhor och Azam Ali, och Bijan Chemirani med Ross Daly och Titi Robin medan Sam Karpienia också har gjort soloprojekt.

Annonser