! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Fiol och nyckelharpa Lira Gillar

Erika & Cecilia

Polska till Vendelsjön

Skivbolag: Do Music Records
Recenserad av: Lars Lind
Publicerad: 20 nov 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den norduppländska duon Erika Lindgren Liljenstolpe (fiol) och Cecilia Österholm (nyckelharpa) har spelat folkmusik sedan tonåren. Med sitt tredje album på de dryga tio år de spelat ihop tar de sitt samspel till nya höjder. Det är mest låtar från Uppland (så klart) och Dalarna som presenteras. Dessutom fyra egna låtar (två vardera) som håller samma höga klass som de traditionella, äldre låtarna. Här finns polskor från kända spelmansnamn som Pekkos Per, Hjort Anders och Viksta-Lasse. På några låtar sjunger de, ofta i fina stämmor, till exempel i Jag står på bruderätten min, en låt från Malung. Sången blir en extra krydda som bidrar till den höga kvaliteten.

Duospelet är kraftfullt och i sina bästa stunder skapar de spelmanseufori. Erikas fiol står oftast för melodistämman men i Cecilias egen Barockpolska tar nyckelharpan kommandot. Det är en av skivans bästa låtar i gränslandet mellan tradfolk och kammarmusik. Cecilias pappa Peo Österholm visar varför han är riksspelman på kohorn när han gästar albumet och spelar en kort vallåt från Klövsjö.

De verkar inte ha så mycket tid att spela tillsammans numera, andra engagemang drar hårt i dem. Men när de väl får till det så blir det riktigt, riktigt bra. De lever upp till folkmusikens eviga mantra, tradition och förnyelse, på bästa sätt.

Annonser