! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Nutida finsk folkmusik Lira Gillar

Saaga Ensemble

Polku

Skivbolag: Sibelius Academy Folk Music Recordings
Recenserad av: Maria-Kaisa Jurva
Publicerad: 2 aug 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Det nya finska folkmusikbandet Saaga Ensemble består av idel professionalism: erfarna musiker som alla lirat i massor av olika konstellationer genom åren och experimenterat med olika musikstilar. Flera av dem har slutexamen från Sibelius Akademin.
Sångerskan Soila Sariola har skrivit den mesta av musiken: moderna melodier och texter men albumet innehåller också verser och strofer lånade direkt från Kalevala (det finska nationaleposet) till nykomponerade melodier. Några av texterna är skatter ur den finska folkdiktsamlingen, världens största i sitt slag sägs det.
Sångerna har man sedan stoppat in i ett modernt bandkomp med trummor, bas och gitarrer. Det ger albumet pop- och nästan schlagervibbar. Mycket lyckat, ändå, med en tydlig folkmusikalisk prägel.
I instrumenteringen hörs Milla Viljamaas lekfulla klaviaturer (harmonium, flygel) och Vilma Timonens kantele. Tommi Asplunds fiol och Roope Aarnios mandolin förstärker förstås den folkmusikaliska känslan.
Det finns låtar som Silloin laulan (Då sjunger jag) och Polku (Stig) där sång- och spelglädjen är så förförisk att det smittar. Den kraftfulla allsången – hela bandet sjunger, mycket och högljutt – höjer stämningen på hela plattan.
De mer stillsamma, eftertänksamma låtarna ger variation och en chans att hämta andan. Som Ihon alle (Under huden), Kreuzbergin puolikas kuu eller Ihminen tottuu mihin vaan (Människan blir van vid vad som helst) – de berättar vemodigt om kärlek, ensamhet, längtan och om naturens karghet. Saaga Ensemble är en pigg överraskning på den finska världsmusikhimlen. Charmig, svängig och mycket fräsch etnopop!

Annonser