Skivrecension

Poetry
Europeisk jazz

Adam Bałdych Quintet with Paolo Fresu

Poetry

Skivbolag: Act/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 18 nov 2021

Dela den här recensionen:

Pandemin har inneburit att en hel del musiker gått mer på djupet i sitt skapande. Så också för violinisten Adam Bałdych. Hans önskan att musiken ska beröra lyssnaren verkar ha fördjupats.

På nya skivan finns mycket innerligt musicerande inte minst hos honom själv, men det gäller hela ensemblen. Fem av skivans elva låtar gästas av Paolo Fresu på trumpet och flygelhorn. På någon låt kan man höra hur sordinerad trumpet spelar intimt med fiolen i en vemodig melodi, på en annan gör flygelhornet en friare resa över de andras spel.

Poetry är en passande titel på en skiva där låtarna skiftar i intensiteter och stämningar, här finns plats för rytmiska låtar med avslappnat groove i tätt samspel med alla såväl som sparsmakade låtar där någon av musikerna får mer utrymme för sitt berättande. Övertygande spel även från övriga fyra på saxofon, piano, kontrabas och trummor. Mycket som skimrar och genomgående en varm stämning, inte sällan med ett stänk vemod. Och dessutom: så många fina melodier han skrivit, Adam Bałdych.


Fler recensioner

Annonser