! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Tango med beats

Plaza Francia Orchestra

Plaza Francia Orchestra

Skivbolag: Because Music
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 20 nov 2018

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Fyra år efter debut-albumet A new tango songbook utökar det musikaliska projektet Plaza Francia sitt gruppnamn med ett ”Orchestra” på slutet. Argentinaren Eduardo Makaroff och schweizaren Swiss Christoph H Müller skriver låtarna, och dessa herrar känner vi igen från Parisbaserade neotango-gruppen Gotan Project. En grupp som inte ligger ljusår från Plaza Francia Orchestra i musikstil. Kanske att det här projektet ofta är aningen mer avslappnat rent musikaliskt.

Catherine Ringer, känd från färgstarka franska popbandet Les Rita Mitsouko, sjunger två av låtarna och då tar det fart mitt i instrumentaltugget. Maria Muliterno hittade herrar Müller och Makaroff sjungandes tango på Paris gator, och så har vi portugisisk-kapverdiska sångerskan Lura som sjunger två låtar med härligt brisande övibbar. Musiken gifter bandoneon med beats, elegans med elektronik. För det mesta funkar det, någon gång maler det på som någon tv-bakgrundsmusik.

Till skivan har Müller och Makaroff även bjudit in en ”orquesta típica”, som det heter i Argentina, En stråkkvartett, en pianist, en kontrabasist och två bandoneons, allt under Pablo Gignolis ledning. Till vardags kan dessa musiker höras i bandet Taxxi. Skivan gästas även av argentinska komikern Pedro Saborido och tv-personligheten Pancho Ibañez.

Plaza Francia då? Jo, det är ett torg i Buenos Aires numera chica Recoleta-distrikt, där Eduardo Makaroff hängde på 1970-talet.

Annonser