! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Kapverdeanskt

Bau

Plays Vasco Martins

Skivbolag: Lusafrica
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 18 mar 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Efter att ha släppt sju skivor utforskande den traditionella Kap Verde-musiken tar nu Bau språnget och gör något helt annorlunda när han på nya skivan spelar kompositören Vasco Martins musik. Kap Verde-artisten Bau, eller Rufino Almeida som han egentligen heter, är en månginstrumentalist som spelar gitarr, violin och framförallt cavaquinho, alltså en fyrsträngad portugisisk gitarr modell mindre. Han omnämns som virtuos och en av Kap Verdes främsta.
Musiken på nya skivan är lika experimentell som svårdefinierad, det är mestadels stilla och meditativt och gitarren och cavaquinhon är det centrala. Och visst är det virtuost spel, men ändå känns det som att denna studioinspelning har förlorat en del ”liv” på vägen. Det känns alltför polerat för min smak.
Bau har dock gjort mycket intressant under sin karriär. Förutom många soloalbum har han också gjort spåret Raquel i Almodovar-filmen Tala med henne. Och så måste man väl nämna att han turnerat med Cesaria Evora under åren 1995-98 och varit hennes ”director”.

Annonser