! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Elektroniskt

Erdem Helvacioglu & Ulrich Martin

Planet X

Skivbolag: Innova
Recenserad av: Kjell Alinge
Publicerad: 11 sep 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Erdem är en turkisk musiker som arbetar inom den molniga och sällsamt suddiga musikgenren ”elektroniskt”. Skivan Planet X2 har massor av inslag som kunde vara lånade från en symfoniorkester. Men skivan är som så ofta inom genren framställd av två män med tillgång till en omfångsrik digitalmusikalisk maskinpark.
Större delen av elektroniken hanteras av Erdem medan Ulrich bidrar med sånginsatser och diverse stråkinstrument av analog karaktär. En snabb skanning av skivans titlar berättar om hur det låter. A particle in the vastness of space kunde vara hämtad från en tidig skiva med Pink Floyd eller varför inte The Orb.
Detta är nutidens folkmusik. Den är inspelad i Istanbul. När man sitter och låter musiken bölja ut i våg efter våg är det som att hamna i en science fiction-film där himlen fylls av främmande kreatur. Planeter bubblar och jäser. En jublande jazzkänsla finns där också. Elektroniska rytmfontäner vispar upp mot okända vintergator och det är fritt, vilt och improvisatoriskt smart. Upptäck Erdem och hans musik och du har fått inträde i en oändlig musikgalax som allt mer låter som om den är fylld av vår tids folkmusik.

Annonser