! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Pärlor till pigorna Lira Gillar

Simon Simonsson, Olle Simonsson, Kjell-Erik Eriksson & Joel Bremer

Pigtjusarsväng

Skivbolag: Dimma Records
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 15 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För mer än femton år sedan kom skivan Drängkammarlåtar med en samling låtar från tidigt 1900-tal. Den öppnade till en levande musikalisk miljö där spelmansmusiken var en bruksmusik att leva med. Nu återkommer spelmännen med en utgivning av låtar ur samma folkliga djup och från trakter där låtspelet alltid haft en särpräglad tyngd, främst Dalarna och Jämtland.
Fiolspelet på skivan drar trådarna bakåt till föregångare som lever genom det berättande som finns runt deras personligheter och kring deras musik. Låtarna och personerna blir därför nära knutna till varandra i ett slags återskapande som löper genom generationerna.
Den atmosfär av musikaliska referenser som fyller spelkammaren även på denna inspelning laddas av en stark känsla inför låtarna, de pärlor som förr skulle tjusa pigorna. Det är en musik i all enkelhet och hämtad från äldre spelgubbar kring köksborden, som nu ger kraft till våra senare gubbar.
Simon Simonsson som med en särpräglad musikalisk och språklig uttrycksförmåga lyfter låtarna i ett personligt fiolspel, också i egna låtar. Kjell-Erik Erikssons fiol som är lika hemmastadd i äldre låtar som i hårdare rocksväng. Olle Simonsson van att hantera cittran och gitarren med en följsam inlevelse. Nytillkommen på skivan är Joel Bremer, den yngste av gängets fiolspelare, som i ett aktivt sökande samspelat med många av de främsta bärarna av traditionellt låtspel.
De fyra erfarna spelmännen har var och en utvecklat ett eget profilerat förhållningssätt till låtspelet. Detta präglar också deras sätt att spela tillsammans, sirligt, dansant och stabilt. För skivans repertoar har de sökt sig till legendariska namn som Ekor Anders, bröderna Tillman, Tolv Manne, Erik Sten, Olle och Ante Falk, Wille Tors och flera.

Annonser