Skivrecension

Pieces
Brett afrobrasilianskt

Miriam Aïda

Pieces

Skivbolag: Connective
Format: CD/DL
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 26 maj 2023

Dela den här recensionen:

Miriam Aïda, med bakgrund i Skåne och Marocko, har minst sagt många strängar på sin lyra. Bossa nova- och jazzsångerskan har också kunnat höras som jazzprogramledare i radio, och arbetar som producent för Sveriges Radio P2 Live. I fjol stod hon på scen i Malmö Operas hyllade musikalproduktion Dead or alive. Och naturligtvis har vi kunnat njuta av hennes krönikor här i Lira.

Tidigare skivor har täckt in allt från svensk visa till David Bowie-hyllningsalbum, och ofta har den brasilianska musiken stått i fokus. Den här gången har Miriam Aïda valt att ta ett brett grepp på afromusiken, och bygger musiken på rytmer från New Orleans, Kingston, Havanna och Salvador. Ackompanjerad av gitarr, kontrabas, dragspel, lite klaviaturer, lite handklapp och mycket percussion (bland annat av Håkan Hellströms vapendragare Finn Björnulfson) sjunger Miriam Aïda med självsäker stämma och stor variationsrikedom.

En urstark version av Nina Simones låt Four women imponerar, och här finns andra mycket lyckade tolkningar av låtar vi känner igen från Beyoncé, HER, Stevie Wonder, Gil Scott-Heron, Silvio Rodríguez och Gilberto Gil. Miriam Aïda blandar och ger, och lyckas skänka nytt liv till det lånade materialet, samtidigt som det känns fullkomligt naturligt. Musik är musik. Men Miriam Aïdas nya skiva är bättre än mycket annat.

Pieces är helt klart ett pussel där samtliga bitar faller på plats.


Fler recensioner

Annonser