! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Improvisationer för piano och preparerat piano

Stefano Battaglia

Pelagos

Skivbolag: ECM/Naxos
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 23 nov 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Musik kan vara så mycket. Pianisten Stefano Battaglia började som klassisk musiker innan han hittade jazzen och improvisationen. Musiken på Pelagos tar sig olika uttryck, mycket klangutforskande och ofta genom att ett kortare motiv bildar utgångspunkt för improvisationen.
På Battaglias nya dubbelskiva är det en slags existentiell känsla, där han borrar ner sig i vad det innebär att vara människa, utifrån exil och migration. Titlar som Destino, Processional, Migralia och Exilium visar lite vad det handlar om. Här finns också geografiska utgångspunkter, skivan heter Pelagos, som syftar på de Pelagiska öarna, söder om Sicilien. Flyktingtrycket på Italien är enormt, med många som flyr över Medelhavet. Fast på skivan är det mer det existentiella än det politiska som undersöks i längre och kortare karaktärsstycken, där helheten ger en meditativ känsla av koncentration och kontemplation. Skiftande klangvärldar när en del av styckena spelas på preparerat piano.
Styckena blir till variationer i en större helhet, där de olika delarna kommunicerar med varandra, blir till varandras sammanhang. Som en välhängd utställning där summan blir större än delarna.

Annonser